Suplementi za zdravlje bubrega i žuči

Bubrezi su parni organ čija je uloga da odstrane otrove i suvišnu vodu iz krvi i pošalju ih u bešiku u obliku urina. Nalaze se u abdomenu i svakog dana filtriraju i očiste 200 litara krvi. Oba bubrega imaju po 1.500.000 nefrona, koji služe tome da krvni pritisak bude odgovarajući, sastojci u krvi u ravnoteži, krvna slika dobra, a kosti jake. Otkazivanje bubrega dovodi do nagomilavanja otpadnih materija i vode u krvi, a time i do trovanja krvi, sa propratnim efektima tog stanja: slabost, gušenje, mučnina i povraćanje, gubitak svesti, koma, a na kraju i smrt.

Žučna kesa je organ kruškolikog oblika, veličine oko 10 cm, povezan sa jetrom i nalazi se iza nje. Žuč se stvara u jetri i učestvuje u varenju masti i eliminisanju određenih materija iz organizma. Deo žuči se skladišti u žučnoj kesi, tako da ona predstavlja rezervoar žuči. Žučna kesa ispušta žuč u deo tankog creva koji se nalazi kod želuca.

Bolesti bubrega i žučne kese

Kamen u bubregu nastaje gomilanjem nataloženih kristala, uglavnom kalcijuma i oksalata, što može da spreči protok mokraće kroz bubrege. Oštar, grčevit bol u leđima obično započinje kada kamen počne da se pomera u urinarnom traktu. Ponekad se, uz bol u području bubrega ili donjeg dela trbuha, pojavljuju i mučnina i povraćanje. Kada je kamen prevelik da bi lako prošao, bol se nastavlja u mokraćnoj cevi, a može da se pojavi i krv u mokraći. Prilikom spuštanja kamena do bešike, može da oseća češća potrebu za mokrenjem ili pečenje prilikom mokrenja, a u slučaju da se javi i povišena temperatura ili groznica, verovatno je prisutna i infekcija. Unos premalih količina vode zahteva od bubrega da težim radom svedu izlučivanje vode na minimum, a rezultat je koncentrisana, često nadražujuća mokraća, što može da izazove stvaranje kamena. Među ostalim faktorima rizika za nastanak kamena u bubregu su: nasledni faktori, poremećaji u metabolizmu, infekcije, lekovi i pogrešan način ishrane.

Kamen u žuči nastaje kada se supstance koje se razlažu u žučnoj kesi stvrdnu i ostaje bez simptoma ukoliko se kamenje zadrži u žučnoj kesi. Dok se mali kamenčići mogu istisnuti iz žučne kese preko kanalića do creva, veće kamenje se zaglavi u kanalu, izazivajući bol i vraćanje žuči u žučnu kesu. Pomeranje kamena iz žučne kese u žučni kanal može da izazove jak bol u desnom gornjem delu abdomena, koji se zove bilijarna kolika. Ako kanal ostane blokiran, može da dođe do holecistitisa – upale žučne kese, pa i do infekcije. Kamenje u žuči se, zavisno od njegove veličine, porodične istorije dijabetesa i učestalosti bilijarne kolike, može otkloniti i hirurškom intervencijom. Ukoliko operacija nije moguća, primenjuju se lekovi za razbijanje kamenja u žuči. Način ishrane prilično utiče na probleme sa žučnom kesom (npr. dug post, izrazito niskokalorične dijete, veoma masna ishrana).

Pomoć u lečenju bolesti bubrega i žučne kese

Zdrava i pravilna ishrana su presudne i za prevenciju i za poboljšanje stanja pri bolestima bubrega i žučne kese. Smanjivanje unošenja natrijuma dovodi do smanjenja kristalizacije kalcijuma u bubrezima. Treba izbegavati i prerađene namirnice kao što su slanina, suhomesnati proizvodi, konzervirane supe, dimljena riba i konzervirana i smrznuta jela. Preporućljivo je smanjenje unosa namirnica sa mnogo oksalata: čokolada, spanać, raven i kikiriki. Namirnice kao što su susam, soja, badem i lešnik blagotvorno deluju na urinarni sistem, kao i hrana bogata vlaknima. Poželjni su i voće i povrće bogato kalijumom:  banane, sušene kajsije, krompiri, narandže i pasulj tetovac.

Naravno, da bi telo optimalno funkcionisalo, potrebno je unošenje dovoljnih količina vode u organizam. To je osnovni način sprečavanja nastanka i infekcija i formiranja kamenja u bubregu.

Chanca Piedra je preparat na prirodnoj bazi koji doprinosi sprečavanju stvaranja kamena u bubrezima, a kod postojećih kamenja doprinosi njihovom razgrađivanju  i eliminaciji. Efikasno omekšava bubrežno i žučno kamenje i omogućava njihovo lakše izbacivanje iz tela.