Vitamin E i njegov značaj

„Vitamin E“ je kolektivno ime za grupu masnih rastvorljivih jedinjenja sa prepoznatljivim antioksidativnim delovanjem.

Prirodni vitamin E postoji u osam hemijskih oblika (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol i alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite nivoe biološke aktivnosti. Alfa- (ili a-) tokoferol je jedini oblik koji zadovoljava ljudske potrebe.

Vitamin E je snažni antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala i povoljno deluje kod svih stanja praćenih povećanim oksidativnim stresom.
Slobodni radikali oštećuju ćelije i mogu doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka. Organizam je takođe izložen slobodnim radikalima i u životnoj sredini, kao što su dim od cigarete, zagađenje vazduha i ultraljubičasto zračenje iz sunca.

Vitamin E je antioksidans koji rastvara mast i zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala. Naučnici istražuju da li, ograničavajući slobodnu radikalnu proizvodnju i eventualno kroz druge mehanizme, vitamin E može pomoći sprečavanju ili odlaganju hroničnih bolesti povezanih sa slobodnim radikalima.
Pored antioksidantnog dejstva, vitamin E je uključen u imunološku funkciju.

Preporučene količine

Unos vitamina E varira prema starosti i polu, izražena količina je u miligramima (mg). Sadržaj količine vitamina E u hrani i suplementima je naveden na etiketama u međunarodnim jedinicama (IUs), i ona meri biološke aktivnosti, a ne količine. Prirodni izvor vitamina E se naziva RRR-alfa-tokoferol (obično označen kao d-alfa-tokoferol); sintetički proizvedeni oblik je rac-alfa-tokoferol (obično označen kao dl-alfa-tokoferol).

Konverzija je sledeća:

Da se ​​pretvori iz mg u IU:
1 mg alfa-tokoferola je ekvivalentno 1,49 IU prirodnog oblika ili 2,22 IU sintetičke forme.
Pretvoriti sa IU u mg:
1 IU prirodnog oblika je ekvivalentan 0,67 mg alfa-tokoferola.
1 IU sintetičkog oblika je ekvivalentan 0,45 mg alfa-tokoferola.

Hrana koja obezbeđuje vitamin E

Brojna hrana obezbeđuje vitamin E. Koštunjavi plodovi, razna semena i biljna ulja su među najboljim izvorima vitamina E (alfa-tokoferola), a značajne količine se nalaze u zelenom listnatom povrću i žitaricama.

Sadržaj vitamina E u sledećim namirnicama iznosi:

  • Ulje pšeničnih klica, 1 kašika 20,3 mg
  • Seme suncokreta, suvo pečeno, 1 unca 7,4 mg
  • Suncokretovo ulje, 1 kašika 5,6 mg
  • Lešnici, suvi pečeni, 1 unca 4,3 mg
  • Kikiriki puter, 2 kašike 2,9 mg
  • Kikiriki, suvi pečeni, 1 unca 2,2 mg
  • Kukuruzno ulje, 1 kašika 1,9 mg
  • Brokoli, seckani, kuvani, ½ šolje 1,2 mg
  • Sojino ulje, 1 kašika 1,1 mg
  • Mango, ½ šolje 0,7mg
  • Paradajz, sirovi, 1 srednji 0,7 mg
  • Spanać, sirovi, 1 šolja 0,6 mg

Vitamin E i zdravlje

Mnoge su tvdnje o potencijalu vitamina E za očuvanje zdravlja, sprečavanje i lečenje bolesti. Mehanizmi pomoću kojih vitamin E može pružiti ovu zaštitu uključuju njegovu funkciju kao jakog antioksidanta i njegove uloge u antiinflamatornim procesima, inhibiciju agregacije trombocita i imunološko poboljšanje.

Dokazi da vitamin E može pomoći sprečavanju koronarne bolesti srca dolazi iz nekoliko izvora. Medicinske studije su otkrile da inhibira oksidaciju holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), za koji se smatra da je ključni inicijalni korak za aterosklerozu. Vitamin E takođe može pomoći u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka – trombova koji mogu dovesti do srčanog udara ili venske tromboembolije.

Vitamin E se koristi protiv: stresa, ozona, azot dioksida, pušenja, oksidacije i zračenja.

Vitamin E štiti pluća od peroksidne oksidacije lipida izazvane ozonom i azot dioksidom (NO2)

Sve ćelijske membrane u slučaju manjka vitamina E bivaju oštećene, a najuočljivije promene vide se na mitohondrijama. Usled manjka vitamina E mogu se razviti megamitohondrije.

Vitamin E ima bitnu ulogu u metabolizmu mrežnjače i kod njegovog nedostatka može doći do pojave katarakte. U tom slučaju kapljice masti se nakupljaju unutar oka, a nervni završeci se u mrežnjači degenerišu ili su potpuno uništeni. Ovakve promene se naročito vide u starosti i starosne promene su znatno ubrzane.