Prirodni izvori vitamina i minerala
Zdravom ishranom svako može da obezbedi potrebne vitamine i minerale za optimalno funkcionisanje organizma. Ipak, brzi stil savremenog života, a naročite loše navike u ishrani, često ne daju priliku za kvalitetnu i uravnoteženu ishranu.
Manjak vitamina i minerala može da dovede do simptoma kao što su: suva i perutava koža, lomljivi nokti, opadanje kose, česte infekcije, ispucale usne, malaksalost, umor, trnjenje u rukama i nogama… Dodaci ishrani u vidu vitamina i minerala, kroz dijetetske suplemente, mogu da pomognu u rešavanju tih problema.
Vitamini
Vitamini su organska jedinjenja sa regulatornom i zaštitnom funkcijom, neophodna ljudskom organizmu za normalan razvoj i obavljanje telesnih funkcija. Dele se u dve grupe – prvu grupu čine vitamin C i vitamini B kompleksa koji su rastvorljivi u vodi, koji brzo deluju i brzo se eliminišu iz organizma. U drugoj grupi su vitamini A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima, te se sporije resorbuju u digestivnom, deponuju se i duže ostaju u organizmu.
Najbogatiji prirodni izvori vitamina su:
- Vitamin A: šargarepa, zeleno i žuto povrće, jaja, žuto voće, mleko i mlečni proizvodi…
- Vitamin B1: kvasac, integralni hleb, zrna pšenice, krompir, nemasna svinjetina, mleko…
- Vitamin B2: svinjska džigerica, pivski kvasac, kelj, spanać, mleko…
- Vitamin B6: integralni hleb, teleća džigerica, skuša, sušena sojina klica, mahunarke, paprike…
- Vitamin B12: svinjska džigerica, teleći bubrezi, skuša, morski losos…
- Vitamin C: crna ribizla, paprike, brokoli, kivi, kelj, jagoda, grejpfrut, pomorandža, šipak…
- Vitamin D: riblje ulje, losos, grgeč, riba, jaja, maslac…
- Vitamin E: avokado, paprika, kelj, maslac, jaja…
- Vitamin K: prokelj, keleraba, karfiol, pileće grudi, govedina, šampinjoni…
Minerali
Minerali su neorganski hemijski elementi, neophodni za normalno funkcionisanje organizma, u kojem se pojavljuju kao slobodni joni ili kao sastavni deo organskih spojeva. Učestvuju u nizu biohemijskih procesa, a neki su i strukturalni elementi organizma.
Najbogatiji prirodni izvori minerala su:
- Bakar: mahunarke, grašak, šljive, integralna pšenica…
- Cink: pšenične klice, semenke, jaja, mleko u prahu, senf…
- Fosfor: integralne žitarice, jaja, semenke, jezgrasti plodovi…
- Folna kiselina: šargarepa, kvasac, žumance, dinja, kajsija, crno ražano brašno…
- Gvožde: crveno meso, džigerica, žitarice, riba, žumance, jezgrasti plodovi, suve breskve, pasulj…
- Hlor: masline
- Hrom: kukuruzno ulje
- Jod: crni luk
- Kalcijum: mleko, jogurt, sir, integralne žitarice, zeleno povrće, jezgrasti plodovi, orasi, susam…
- Kalijum: agrumi, dinja, paradajz, jabukovo sirće, banana, krompir, suve kajsije…
- Magnezijum: smokve, limun, grejpfrut, badem, zeleno povrće…
- Selen: mekinje, pšenične klice, crni luk, paradajz, prokelj, brazilski orah…
Dijetetski suplementi
Potreba organizma za vitaminima i mineralima može da se zadovolji i dodacima ishrani, koji sadrže optimizovane količine za njihov dnevni unos.
Immunitea Forte je dodatak ishrani na bazi žen-šena, sa dodatkom cinka i vitamina C.
Multivitamin M1 sadrži vitamine (B, C D i E) i minerale koje naš organizam ne može da proizvede, pa je potrebno uzimati ih kao dodatak ishrani.
Gvožđe sa vitaminom C je dodatak ishrani koji je doprinosi normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, transportu kiseonika i pružanju energije svim organima i tkivima u organizmu.
Omega 3 + vitamin E sadrži Omega 3 masne kiseline koje povoljno utiču na nivo triglicerida, ukupnog i LDL holesterola i krvni pritisak i tako deluju kardioprotektivno.