Kod hroničnog umora važno je uključiti suplemente u ishranu kako bi se umanjili njegovi simptomi

Kako podići energiju

Umor je jedna od najčešćih boljki današnjice. Viši nivo energije je ono za čime svi tragamo ali često na pogršan način. Često se dan započinje sa unošenjem kafe, ugljenih hidrata i dosta šećera što je pogrešno za dobar energičan početak dana.

Doručak je jako važan i ne treba ga preskakati, ljudi koji redovno doručkuju i ne preskaču doručak imaju više energije tokom celog dana, takođe su manje skloni gojenju. Treba da se potrudite da vam obroci za doručak budu visokoproteinski jer tada metoabolizam dobija povećan stimulans tokom celog dana. Možete doručkovati jaja, šunku, jogurt, mleko a treba da izbegavate hleb i ugljene hidrate.

Dobro se naspavajte, nedostatak sna loše utiče na opšte stanje vašeg organizma, dobar kvalitetan san ne podrazumeva da treba dugo da spavate. U toku spavanja vaše telo se odmara i obnavlja, luče se bitni hormoni pa je važno da održavate precizan raspored spavanja tako što idete u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, uključujući i vikende. Ovo će vam pomoći u regulisanju vašeg unutrašnjeg telesnog sata.

Pojedini dodatci ishrani mogu uticati na metabolizam i energiju. Koenzim Q10 je jak antioksidans, ima esencijalnu ulogu u procedima stvaranja energije u ćelijama organizma i neophodan je za energiju i rad srca i organa koji traže dosta energije za svoj rad. Više o ovom preparatu možete pogledati ovde i poručiti ga uz besplatnu dostavu.

Vežbanje je takođe jako bitno za dobru energiju. Dan započnite sa fizičkim vežbama i dobićete veću količinu energije tokom celog dana, ove vežbe ne moraju da budu naporne, dovoljno je da traju 15 minuta i metabolizam će se ubrzati. Predlažemo vam lagano trčanje, vežbe za trbušne mišiće, čučnjeve ili sobni bicikl….

Stres kao bolset današnjice nas iscrpljuje i emocije izazvane stresom troše ogromne koliline energije.
Postoji više načina borbe protiv stresa kao što su šetnja u prirodi, tople kupke na kraju dana i meditacija.

Očistite organizam od štetnih otrova kao što su kafa, nikotin, šećer i alkohol, trudite se da unosite što više svežeg voća i povrća, badema, lešnika, oraha i slično. Unos tečnosti je takođe veoma važan, uzimajte čorbe od povrća, vodu, voćne sokove, ponekad i mala dehidratacija vas može učiniti slabim.

Ukoliko i pored svega ovoga i dalje osećate konsatantan umor i nedostatak energije obratite se lekaru i proverite tiroidnu žlezdu, problemi sa tiroidnom žlezdom se mogu duboko odraziti na vaš energetski nivo.