Alergija nastaje kada imunološki sistem preterano reaguje na određene spoljne uticaje

Kako nastaje alergija i kako je ublažiti

Između 5 i 10% populacije ima problema sa alergijama. Kada je reč o deci brojke su veće i dostižu i do 30%. Postoje brojne zablude u vezi sa alergijama, a obzirom na to da su simptomi veoma slični simptomima prehlade, ljudi se mahom sami leče, što je najčešće pogrešno.

Alergija nastaje kada imunski sistem jako i preterano deluje na određene spoljne uticaje.

Najčešća je alergija disajnih organa – rinitis, koji može biti sezonski ili trajati tokom čitave godine.

Sezonska alergija izazvana je alergenima iz prirode: polen (korov, trava, drveće, cveće), smog, dim. Poznate su i alelgije na prašinu, životinjske dlake, grinje i slično….

Najčešći simptomi koji se mogu javiti samostalno ili udruženo kada udišemo alergene su:

  • Kijanje u 70% slučajeva
  • Zapušenost nosa u 40% slučajeva
  • Curenje nosa u 70% slučajeva
  • Suzne oči u 50% slučajeva

Alergeni najčešće dospevaju u naš organizam udisanjem kroz nos, pokreću alergijsku reakciju koja dovodi do oslobađanja histamina. Alergijska reakcija je u suštini pogrešni i preterani odgovor prirodnog imunskog sistema organizma na alergene. Zbog toga nastaje zapušenje ili curenje iz nosa, zatim sledi i kijanje – alergijski rinitis. Histamin kroz krvotok dospeva do očiju i izaziva crvenilo i suzne oči.

Kako sprečiti i ublažiti alergiju?

Alergija se može suzbiti najlakše ako se izbegnu alergeni.

Međutim ukoliko ne znamo na šta smo alergični i gde je izvor alergena, ili ako smo alergični na dva ili više alergena njihovo izbegavanje je praktično nemoguće.

Ublažavanje simptoma alergije i saveti

Pored uobičajene terapije (antihistaminici i sprejevi za nos) čija je primena često ograničena i praćena neželjenim reakcijama, preporučuje se rad na poboljšanju imuniteta. Zdrav i uravnotežen imunski sistem čini jedan od osnovnih uslova za zdravlje. U slučaju lošeg imunskog sistema mogu se razviti razne bolesti. Jedna od njih je i alergija, tako da podizanjem i stabilizacijom imuniteta možemo sprečiti pojavu alergija. Zbog toga je za suzbijanje simptoma alergija veoma važna dobra priprema organizma za nastupajuću sezonu alergija primenom odgovarajućih mikronutrijenata.

Česta je zabuna da se problem alergije može rešiti pojačanjem imunskog sistema. Alergije se mogu pogoršati preparatima koji neselektivno pojačavaju imunski odgovor. Preparati koji pomažu imunskom sistemu da pravilno prepozna napad na organizam i efikasno reaguje mogu pomoći vašem zdravlju, bez pojačavanja efekat alergija. Jedan od takvih preparata je i Immuno Systems Immunitea Forte koja je bazirana na tradicionalnoj biljki severnoameričkog žen-šena sa dodatkom vitamina C i cinka.

*Koji mikronutrijenti su ključni za suzbijanje alergija i poboljšanje imunskog sistema? *

Burne alergijske reakcije često se mogu umanjiti pravilnom ishranom ili kombinovanim preparatima koji sadrže:

Beta karoten, cink, masne kiseline, selen, vitamine B kompleksa, vitamin C i vitamin E…

Kako bi ste izbegli uzimanje pojedinačnih vitamina savetuje se uzimanje jedne kapsule dnevno multivitamina koji sadrži nabrojane vitamine. Uzimanjem dnevne kapsule Immuno Systems multivitamina M1 obezbeđujete potrebnu količinu vitamina i minerala za normalnu funkciju imunskog sistema.