donji pritisak

Donji krvni pritisak i kako ga regulisati

Dijastolički (donji krvni pritisak)  je razlika pritiska u krvi između otkucaja srca. Meri se kada se srce odmara. Normalni pritisak srca treba da bude manji od 120/80 mm HG.

Ukoliko je pritisak iznad normale i iznosi 130/80 mm HG spadate u kategoriju povišenog krvnog pritiska. Najčešće uzrok povišenog krvnog pritiska mogu biti životne navike i ishrana.

Postoji više načina kako da smanjite krvni pritisak:

Povećajte aktivnost i više vežbajte. Brojne studije su potvrdile da osobe koje svakodnevno vežbaju mogu da smanje donji krvni pritisak isto kao kada bi uzimali neke od lekova za snižavanje krvnog pritiska. Koristite stepenice umesto lifta, šetajte se što više umesto da idete kolima, bavite se vožnjom bicikla i učestvujte u timskim sportovima. Radite ovo svakodnevno od pola sata do sat vremena što će u značajnoj meri osnažiti vaše srce da pumpa krv sa manje napora. Ovo će smanjiti pritisak na vaše arterije i time smanjiti krvni pritisak.

Ukoliko imate višak kilograma smanjite telesnu težinu uz pomoć pravilne ishrane i vežbanja. Ukoliko smanjite težinu za 2 – 5 kg možete da smanjite krvni pritisak. Nekoliko studija iz 2016. godine su pokazale da dijeta redukuje krvni pritisak u proseku za 3,2 mm HG donjeg krvnog pritiska.

Smanjite unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Mnoge studije su pokazale da smanjenje unosa šećera i rafinisanih ugljenih hidrata može pomoći da smanjite težinu i samim tim i krvni pritisak. Dobra strana manjeg unosa šećera i rafinisanih ugljenih hidrata je da ćete se osećati duže siti jer ćete unositi više proteina i masnoće.

Unosite više Kalijuma i smanjite unos soli. Jedite namernice bogate Kalijumom kao što su: riba, meso (piletina i ćuretina), banane, kajsije, avokado i pomorandže, krompir, paradajz, spanać, zeleniš i slatki krompir – batat, mahunarke, mleko i jogurt. Smanjite unos slatkiša i crvenog mesa.

Jedite manje gotovu hranu kao što su mesne prerađevine, gotova supa, čips i druge grickalice. Hrana koja na ambalaži ima oznaku za nizak procenat masti uglavnom sadrži veliki procenat soli i šećera. Uvek proveravajte sastav proizvoda na ambalaži.