Najnoviji tekstovi na našem blogu

SVE ŠTO JE POTREBNO DA ZNATE O KORONA VIRUSU!

Šta je novi Korona virus? Virus ili virusi su entitet sličan organizmima koji nisu ćelijski sastavljeni od molekula nukleinske kiseline DNK ili RNK i proteina. Nesposobni da žive sami, oni postoje kao organska vrsta između živih i neživih organizama koji žive i razmnožavaju se unutar živih ćelija domaćina. Ovi jednostavni organizmi mogu da koriste ćelijski […]

8 saveta da Vas zaobiđe Korona virus

Korona virusi su virusi koji mogu izazvati infekcije kod ljudi, životinja (sisara) i ptica. Ovoj porodici pripadaju SARS i MERS. Virusi koji pripadaju ovoj porodici u većini slučajeva uzrokuju infekcije gornjih respiratornih puteva (prehlade, upale nosa, ždrela, sinusa) i gastrointestinalne tegobe (dijareja, povraćanje, mučnina). Ali mogu uzrokovati i infekcije donjih respiratornih puteva (upala pluća, bronhitis). Pojavio se prvi put […]

Kako ubrzati metabolizam na prirodan način uz pomoć vitamina

Često se pominje metabolizam i njegov rad, najčešća tema jeste kako da se ubrza metabolizam. Šta je zapravo metabolizam? Metabolizam je biohemijski proces u kome dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja u živim organizmima i ćelijama. Deli se na anabolizam odnosno biosintezu (stvaranje) kompleksnih organskih molekula što predstavlja proces u kojem se energija koristi za izgradnju novih ćelija […]

Kod hroničnog umora važno je uključiti suplemente u ishranu kako bi se umanjili njegovi simptomi

Kako podići energiju

Umor je jedna od najčešćih boljki današnjice. Viši nivo energije je ono za čime svi tragamo ali često na pogršan način. Često se dan započinje sa unošenjem kafe, ugljenih hidrata i dosta šećera što je pogrešno za dobar energičan početak dana. Doručak je jako važan i ne treba ga preskakati, ljudi koji redovno doručkuju i […]

Hrana bogata cinkom važan je činilac u jačanju imuniteta

Preparati za jačanje imuniteta uz koje ćete lakše podneti promenu godišnjih doba

Tokom zimskih meseci naš imunitet se borio sa pretnjama koje su mu dolazile od raznih patogena (virusa i bakterija) hladnih dana i nedovoljno provetrenih zatvorenih prostorija u kojima smo boravili. Nakon ovog perioda naš organizam i dalje traži podšku i pomoć, kako bi na izmaku zime i dalje bio jak i spreman dočekao proleće. Podizanje […]

Smanjen unos tečnosti i dehidrtacija predstavljaju najčešći faktor rizika za stvaranje kamena

Kamen u bubregu

Kako nastaje? Kamen u bubregu (bubrežna litijaza, nefrolitijaza) su čvrste naslage kalcijuma  i  minerala koje se formiraju unutar bubrega. Kamen u bubrezima ili mokraćnim putevima se formira zbog smanjene zapremine mokraće i taloženja kalcijuma. Smanjen unos tečnosti i dehidrtacija predstavljaju najčešći faktor rizika za stvaranje kamena. Kamen u bubregu izaziva jake bolove u leđima i […]

Glukozamin sulfat doprinosi formiranju i obnavljanju hrskavice

Obnavljanje hrskavice u zglobovima

Hrskavica je vezivno tkivo koje se nalazi u mnogim delovima tela. Iako je to težak i fleksibilan materijal, relativno je lako oštetiti. Igra ključnu ulogu u ublažavanju zglobova i olakšavanja kretanja tečnosti u zglobovima, u suštini hrskavica služi kao amortizer za zglob. Ljudi sa oštećenjem hrskavice obično doživljavaju bol u zglobovima, krutost i upale (otok). […]

Problem sa krvnim pritiskom može se rešiti ili ublažiti pravilnom ishranom

Kako sniziti povišen krvni pritisak

Problem sa visokim krvnim pritiskom – hipertenzijom, velika većina ljudi može da reši i bez upotrebe lekova! Šta je visok krvni pritisak i kako nastaje? Srce pumpa krv svakim otkucajem u arterije a potiskivanje krvi u krvne sudove pravi talase pritiska, koji mogu da se mere kao krvni pritisak. Svaki put kada se srce skupi, […]

Menjajući ishranu može smanjiti svoj holesterol i poboljšati količinu dobrih masti u vašem krvotoku

X načina za smanjenje holesterola

Lako je jesti namirnice koje dovode do alarmantno visokog nivoa holesterola. Istina je da mijenjajući hranu koju jedete može smanjiti svoj holesterol i poboljšati masti koje plutaju kroz vaš krvotok. To zahteva dve strategije: dodati hranu koja smanjuje LDL, štetnu česticu koja nosi holesterol, koja doprinosi aterosklerozi. Istovremeno, smanjite hranu koja povećava loš holesterol – […]

Unos hrane bogate cinkom značajan je činilac u jačanju imuniteta

Šta je cink i koja je njegova uloga u održavanju našeg zdravlja?

Cink je esencijalni mineral koji je prirodno prisutan u određenoj vrsti hrane, takođe je dostupan i kao dijetetski dodatak ishrani. Cink je nutrijent koji je izuzetno neophodan ljudima da održe svoje zdravlje, i uključen je u brojne aspekte ćelijskog metabolizma. Cink se nalazi u ćelijama širom tela i pomaže imunološkom sistemu da izbegne invaziju bakterija […]