Najnoviji tekstovi na našem blogu

Kamen u bubregu

Kako nastaje? Kamen u bubregu (bubrežna litijaza, nefrolitijaza) su čvrste naslage kalcijuma  i  minerala koje se formiraju unutar bubrega. Kamen u bubrezima ili mokraćnim putevima se formira zbog smanjene zapremine mokraće i taloženja kalcijuma. Smanjen unos tečnosti i dehidrtacija predstavljaju najčešći faktor rizika za stvaranje kamena. Kamen u bubregu izaziva jake bolove u leđima i […]

Obnavljanje hrskavice u zglobovima

Hrskavica je vezivno tkivo koje se nalazi u mnogim delovima tela. Iako je to težak i fleksibilan materijal, relativno je lako oštetiti. Igra ključnu ulogu u ublažavanju zglobova i olakšavanja kretanja tečnosti u zglobovima, u suštini hrskavica služi kao amortizer za zglob. Ljudi sa oštećenjem hrskavice obično doživljavaju bol u zglobovima, krutost i upale (otok). […]

Kako sniziti povišen krvni pritisak

Problem sa visokim krvnim pritiskom – hipertenzijom, velika većina ljudi može da reši i bez upotrebe lekova! Šta je visok krvni pritisak i kako nastaje? Srce pumpa krv svakim otkucajem u arterije, potiskivanje krvi u krvne sudove pravi talase pritiska, koji mogu da se mere kao krvni pritisak. Svaki put kada se srce skupi , […]

X načina za smanjenje holesterola

Lako je jesti namirnice koje dovode do alarmantno visokog nivoa holesterola. Istina je da mijenjajući hranu koju jedete može smanjiti svoj holesterol i poboljšati masti koje plutaju kroz vaš krvotok. To zahteva dve strategije: dodati hranu koja smanjuje LDL, štetnu česticu koja nosi holesterol, koja doprinosi aterosklerozi. Istovremeno, smanjite hranu koja povećava loš holesterol – […]

Šta je cink i koja je njegova uloga u održavanju našeg zdravlja?

Cink je esencijalni mineral koji je prirodno prisutan u određenoj vrsti hrane, takođe je dostupan i kao dijetetski dodatak ishrani. Cink je nutrijent koji je izuzetno neophodan ljudima da održe svoje zdravlje, i uključen je u brojne aspekte ćelijskog metabolizma. Cink se nalazi u ćelijama širom tela i pomaže imunološkom sistemu da izbegne invaziju bakterija […]

Važnost kalcijuma u svakodnevnoj ishrani

Šta je kalcijum i kako deluje? Kalcijum je mineral koji se nalazi u raznoj vrsti hrane. Kalcijum je neophodan našem telu za održavanje jakih kostiju i za obavljanje mnogih važnih funkcija u organizmu. Skoro sav kalcijum se skladišti u kostima i zubima, gde potpomaže njihovu strukturu i tvrdoću. Našem telu je takođe potreban kalcijum za […]

Vitamin B i njegov značaj

B vitamini su grupa hranljivih materija koja ima važne uloge u vašem organizmu. Većina ljudi dobija preporučene količine ovih vitamina samo putem ishrane, jer se nalaze u širokom spektru hrane. Međutim, faktori kao što su uzrast, trudnoća, izbori u ishrani, medicinski uslovi, genetika, lekovi i upotreba alkohola povećavaju potrebu organizma za vitaminima B-kompleksa. U takvim […]

Vitamin E i njegov značaj

„Vitamin E“ je kolektivno ime za grupu masnih rastvorljivih jedinjenja sa prepoznatljivim antioksidativnim delovanjem. Prirodni vitamin E postoji u osam hemijskih oblika (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol i alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite nivoe biološke aktivnosti. Alfa- (ili a-) tokoferol je jedini oblik koji zadovoljava ljudske potrebe. Vitamin E je snažni antioksidans koji štiti […]

Vitamin D i njegov značaj

Vitamin D je nutrijent koji se nalazi u određenoj hrani (morska riba, riblje ulje, mleko, punomasni mlečni proizvodi, jaja) koja je potrebna za zdravlje i održavanje jakih kostiju. Vitamin D radi  tako što pomaže telu da apsorbuje kalcijum (jedan od glavnih gradivnih elemenata kostiju) iz hrane. Ljudi koji uzimaju premalo vitamina D mogu razviti meke, […]

Da li unosite dovoljno vitamina C?

Vitamin C (poznat i pod nazivom askorbinska kiselina) je vitamin koji se rastvara u vodi i koji podržava normalan rast i razvoj i pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe. Ljudski organizam ne proizvodi niti skladišti vitamin C, zato je važno uključiti vitamin C u ishranu. Za većinu ljudi, narandža ili čaša jagoda, sitan crveni biber […]